andrassal
Image 1

Magamról

Papp András vagyok, érintés terapeuta.

Szeretetnyelvem az érintés

Teljesen véletlenül szembesültem azzal, hogy az érintés mennyire fontos szerepet játszik az ember életében.

Találkoztam a tantrikus életszemlélettel. Ennek révén tudatosságot viszünk mindennapjainkba. Amellett, hogy átéljük, az adott pillanat által megnyíló tapasztalatot, jelenlévők, fókuszáltak és tudatosak maradunk. Átadjuk magunkat a tapasztalásnak, miközben végig tudatában maradunk annak, hogy a bennünk lévő abszolút tudatosság tapasztal rajtunk keresztül. Ez a nézőpont alapjaiban változtatja meg életünk minőségét.

Rendszeresen látogatok tantraprogramokat, ahol szavak nékül, leginkább érintés és szemkontaktus útján tudunk egymáshoz kapcsolódni. Csodálatos érzés az, amikor az ember meglátja, megérinti a másik lelkét. Hihetetlen, hogy az ember szavak nélkül, egy számára addig nem, vagy alig ismert ember számára is tud szeretet adni. Ezek a találkozások feltöltenek, javítják az energiarendszerünket, meghozzák az életkedvünket. Meglátjuk hogy szerethetőek vagyunk.

A tantragyakorlatok során találkoztam először masszázzsal, ahol kaptam is és adtam is érintést. Elsősorban a hagyományos masszázstechnikáktól eltérő módszerekkel dolgozom. Sokszor improvizálok annak függvényében, hogy érzésem szerint mire van szüksége a másik embernek.

Az érintés a szeretet egyik legerősebb megnyilvánulása. Összeolvasztja az embereket, ledönti a közöttük lévő falakat; fizikai, szellemi és érzelmi változást idéz elő bennünk, és felülírja a fájdalomérzést.

A legkifejezőbb formája a szeretet kimutatásának az érintés!

Az érintés hiánya sokkal súlyosabb lelki zavarokat okoz, mint a szex hiánya.

Amikor megérintünk valakit, megváltozik a megérintett fizikai érzete - csökken a feszültséget okozó hormonok szintje, csökken az idegrendszer feszültsége, javul az immunrendszer állapota és ez kihatással van a viselkedésünkre, hangulatunkra.

Nagyon sok embernek, akinek az életéből hiányzik a szex, elsősorban a gyengédség iránti vágya nem teljesül.

A szerelmesek azért szárnyalnak, mert átlagosan négyszer több érintést, ölelést, simogatást adnak egymásnak, mint a többi ember. Kutatások igazolják, hogy az az ember, akit valaki gyakran a karjába zár, magához ölel, a szívéhez szorít, kevésbé frusztrált, kevésbé szorong, a félelemérzete csökken.

Az ölelés oldja a stresszt. A kutatások szerint az érintés szükséglete sokkal erősebb a táplálék iránti szükségletnél.

A testi kontaktus szükséglete folyamatosan jelen van az életünkben, de a társadalmi szabályok a legtöbbször megakadályozzák az érintések vágyát. Pedig az érintésnek hihetetlen nagy, mondhatni csodát tevő energiája van. Az érintés, a simogatás felülírja a fájdalomérzést. Ugyanis a bőrünkben a simogatás érzékelésére külön idegrostok találhatók, ezek a CT-idegek, s minden egyes ilyen idegrost körülbelül 1 négyzetcentméternyi területről továbbítja a simogatás hatását.

Virginia Satir pszichológus szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz. Érdemes tehát elgondolkodnunk azon, mi hány ölelést adunk és hány ölelést kapunk naponta? Az ölelés szempontjából éppen csak túléljük-e az életünket, vagy gyarapodunk-e általa? Családtagjainkat az anyagi javakon kívül ellátjuk-e elegendő testi érintéssel, hogy az egészségüket is megtámogassuk?

Az érintésben hihetetlen erő lakozik. Összeolvasztja az embereket, ledönti a közöttük lévő falakat, jobban mint bármi más, és mindannyian reagálunk rá. Az érintésben energia van, csodát tévő energia. Az érintés a szeretet egyik legerősebb megnyilvánulása, amely legyőzi a gátlásokat és megerősíti a kapcsolatokat.

A szeretet a legerősebb gyógyító erő. Az érintés, az ölelés és a kézzel való kontaktus - amikor szeretetet adunk vagy kapunk - fizikai, szellemi és érzelmi változást idéz elő bennünk. Nagyon kevés az érintés és az ölelés. Hozzáérni valakihez és megölelni, nem is olyan egyszerű… Nem lehet tudni, hogy a másik ember hogyan reagál. Lehet, hogy ellök magától és ellenségesen viszonyul a közeledéshez. Ez eggyel több ok, hogy megpróbáljuk feloldani a gátlásait.

A szeretethez bátorság kell. Készen állni, megkockáztatni, hogy ellökjenek maguktól, hogy fájdalmat okozzanak, de leggyakrabban mégis győzni fogunk. Érdemes megpróbálni… Az emberek előbb-utóbb megnyílnak nekünk. Ha mindannyian arra várnánk, hogy a másik ember teszi meg az első lépést, akkor mi lenne velünk? Csak ölelésre kell tárni karjainkat, és ezzel megnyitjuk a szívüket. Akkor majd megérzik a szeretet energiáját, melyet az érintés ereje lobbant lángra.

Minden érintés nyomot hagy maga után. Mindenki, akihez hozzáérünk, valamilyen módon megváltozik.

Vassné Szabó Ágota

Érintés

Az érintés egy mese,
ha belebújsz szállni tudsz vele,
nyugalom, béke, játék.
Az érintés ajándék.
Egy meleg,
puha dolog,
ha arcodhoz nyomod,
olyan, mint gyerekkorod
plüss játékai
amiknek nincsenek gyűrött titkai,
csak csodálkozó szeme.
Az érintés zene.
Színes, körötted szálló
buborékhadak,
amiből apró, színes madarak
bújnak elő,
szikrázó szárnyak serege lebben
és a fejedben
mélyhegedű húrja zeng
és testetlen vagy odabent.
Mert az érintés az tiszta szándék,
az érintés
ajándék.